bestuur@reddingsbrigaderockanje.nl 0181-401958 - Nood? 0900-0111
Jaaroverzicht: 49 reddingen in 2021, 5x het jaargemiddelde
6 februari 2022
0

In 2021 heeft Reddingsbrigade Rockanje totaal 194 personen geholpen, waarvan 49 personen uit een levensbedreigende situatie zijn gered. Het totale aantal hulpverleningen is iets minder dan het recordjaar 2019, maar passend bij de stijgende trend van de afgelopen jaren. Opvallend is de snelle stijging van het aantal reddingen. 49 personen zijn uit een (potentieel) levensbedreigende situatie gered, ten opzichte van 10 in 2020. Een maal is een persoon overleden.

Deze sterke stijging is voornamelijk het resultaat van de stijgende populariteit van de kitesurfsport tijdens dit coronajaar in ons werkgebied. Circa 80 keer werd er hulp vereend aan kitesurfers in problemen, ten opzichte van 30 in 2020. 44 kitesurfers werden daadwerkelijk gered, waarvan 33 in 1 weekend. Dit voornamelijk in het voor-en najaarseizoen, buiten de reguliere toezichtsuren van de Reddingsbrigade. De alarmploeg van Reddingsbrigade Rockanje kan 24/7 door Kustwacht Nederland en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond gealarmeerd worden om hulp te verlenen wanneer nodig.

De cijfers laten een stijgende trend in het totaal aantal geholpen personen zien. De aard van de hulpverleningen verschuift van klein EHBO richting watersporters in problemen en meer grotere EHBO-gevallen.

Preventief zijn de Lifeguards van Reddingsbrigade Rockanje tijdens het hoogseizoen circa 90 dagen aanwezig geweest op het Badstrand van Rockanje, dit om ongelukken te voorkomen voordat deze plaats konden vinden. Samen is er ruim 3600 manuur toezicht gehouden om de honderdduizenden bezoekers veilig van het Badstrand te kunnen laten genieten. Tegelijkertijd is een deel van onze leden afgereisd richting Limburg om hulp te verlenen tijdens de overstromingen deze zomer. Dit in het verband van de Nationale Reddingsvloot voor Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De vloedstroom die via de Haringvlietmonding hierna het land verliet zorgde voor de nodige extra preventieve inspanningen voor de strandploeg door een zeer sterke stroming.

In de zomer werd er met de Nationale Reddingsvloot, de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de Reddingsbrigades uit de regio ondersteund bij de overstromingen in Limburg.

Tot slot mochten we begin dit jaar 9 nieuwe Lifeguards verwelkomen tot de strandploeg. De samenwerking met Gemeente Westvoorne werd voor de komende jaren verlengd en bekrachtigd. Daarnaast keerde de felbegeerde Blauwe Vlag na een jaar van afwezigheid terug naar het Badstrand van Rockanje. Het 60-jarig jubileumjaar van Reddingsbrigade Rockanje werd toen de coronamaatregelen het weer toelieten gevierd met een welverdiende eindbarbecue voor de leden van de vereniging. Dankzij de vele particuliere donaties die we dit jaar mochten ontvangen schaften we leverensreddende noodbakens voor onze Lifeguards aan.

Reddingsbrigade Rockanje onderweg naar hulpverlening