bestuur@reddingsbrigaderockanje.nl 0181-401958 - Nood? 0900-0111
Non-stop redden op de zaterdagmiddag: 31 kitesurfers uit het water gehaald
20 februari 2021
0

Rockanje 20/02/21. Zaterdagmiddag is Reddingsbrigade Rockanje non-stop bezig geweest met het redden van kitesurfers. De watersporters voor het strand van Rockanje kwamen vanwege een verraderlijke wind massaal in problemen. In totaal zijn gedurende de middag circa 31 personen naar de kant gebracht. Dat is vrij uniek voor de Lifeguards uit het kustdorp Rockanje. Een inzet van dergelijke omvang is qua aantallen normaalgesproken ongeveer genoeg voor een jaar aan reddingen. 

Ijskoud water 

Op het eerste oog leek het een mooie lentedag. De perfecte dag om de kites uit het stof te trekken. Maar met 4 graden is het water nog ijskoud. 10 minuten proberen om je kite uit het water te krijgen is op dit moment al genoeg om het gevoel in armen en benen kwijt te raken. Zelfs met een dik wetsuit, schoentjes en handschoenen. 

Gered

Desondanks is de tijd die de kitesurfers in het water hebben gelegen dankzij de inzet van de lifeguards tot een minimum beperkt gebleven. Geen van de kitesurfers hoefden hierdoor door de ambulancedienst nagekeken te worden. De Lifeguards van Reddingsbrigade Rockanje staan 24/7 klaar om bij nood hulp te verlenen op de Noordzeestranden van Voorne.

Advies

De Reddingsbrigade adviseert beginnende kitesurfers te wachten met surfen tot de watertemperatuur weer minimaal boven de 10 graden is geklommen. De actuele watertemperatuur kan op de site van de brigade gevonden worden. Daarnaast is het niet aan te raden om met wind parallel aan en (schuin) aflandig van de kust het water op te gaan. Het is dan erg lastig om jezelf in veiligheid te brengen mocht het fout gaan. Ga uit het water als je ziet dat anderen vanwege de weersomstandigheden gered moeten worden.

Zondag
Een herhaling van de massale redding bleef op zondag gelukkig uit. De kitesurfers hadden waarschijnlijk gehoor gegeven aan de oproep van de brigade om onder de huidige condities niet naar het strand te komen. Toch heeft de Reddingsbrigade op zondag nog 2 mensen uit het water moeten halen. Het weekendtotaal komt hiermee op 33 geredennen.