bestuur@reddingsbrigaderockanje.nl 0181-401958 - Nood? 0900-0111
Een weekend met 10 kitesurfers in problemen: Wat we kunnen leren over wisselvallig weer en Noordwesterwind op de Slufter en Rockanje
17 oktober 2023
0

Het weekend van 14 en 15 oktober kende wisselvallig weer, vooral op zondag. Er stond een Noordwesterwind, er waren veel buien en de windcondities veranderden regelmatig. Het gevolg? De Reddingsbrigade Rockanje moest zes keer in actie komen waarbij in totaal tien watersporters in problemen waren zowel vanaf de Slufter als het strand van Rockanje. Vier daarvan werden veilig uit het water gehaald door de brigade, terwijl zes anderen op eigen kracht de kust bereikten. Welke lessen om veilig te kitesurfen kunnen uit deze incidenten getrokken worden?

De risico’s van de Noordwesterwind plus wisselvallig weer

Het wisselvallige weer verhoogde de risico’s voor kitesurfers aanzienlijk, in combinatie met de risico’s van de windrichting die er het weekend stond. In Rockanje waait bij een Noordwesterwind de wind side-shore. Hierbij loop je het risico om tegen de Haringvlietdam te worden geblazen of een aanzienlijke afstand te moeten zwemmen wanneer je ver van de kust surft en vervolgens in problemen raakt (door de wisselvallige condities, of materiaalpech). Op de Slufter is de situatie nog gecompliceerder met een offshore windrichting bij een Noordwesterwind. Kitesurfers die in de problemen komen, dreigen naar open zee of richting het 4-kilometer lange stuk tot de punt van Rockanje te drijven. Kitesurfen bij offshore condities is een absolute no-go en een onacceptabel risico voor jezelf. Mocht er iets fout gaan ben je overgeleverd aan de inzet van anderen. Al is de hulpverlening goed geregeld in Nederland, dit risico mag je voor jezelf niet nemen.

(Plaatje dankzij Marc Remmerde, Facebookpagina NL Kitesurfers)

Verlaten surfmateriaal zonder melding: Een onnodige zorg

Daarnaast komt helaas regelmatig voor dat de Reddingsbrigade verlaten surfmateriaal op het water aantreft zonder melding dat er materieel verloren is. Zo kwam dit het bewuste weekend ook voor. Bij het vinden van een onbeheerde kite slaat de angst toe: “Ligt er nog iemand in het water?” Voorkom onnodige zoekacties door verloren materiaal direct te melden bij het Kustwachtcentrum via +31 (0) 88 – 958 4000 of ccc@kustwacht.nl. Het labelen van surfmateriaal met een naam en 06-nummer helpt bij het snel achterhalen van de eigenaar en zorgt voor geruststelling dat er niemand in nood is.

Lessen voor veilig kitesurfen uit dit weekend:

Om de kitesurfsport veiliger te kunnen maken en incidenten te kunnen voorkomen is het belangrijk te leren uit deze incidenten:

  1. Wees altijd alert op de weersomstandigheden. Check de weersvoorspellingen en windrichting voordat je het water op gaat, vooral bij wisselvallig weer. De wind kan zomaar van richting veranderen of wegvallen. Neem dit mee in je keuze om al dan niet het water op te gaan.
  2. Aflandige wind = no-go. Kitesurfen bij Noordwesterwind op de Slufter is een no-go. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties waarbij je niet meer zelfstandig naar de kant kan komen door aflandige wind. Het is ruim 4 kilometer zwemmen naar de eerstvolgende kust, als je daar al veilig aankomt.
  3. Blijf bij side-shore dicht bij de kant. Ga bij wisselvallig weer niet te ver uit de kust bij side-shore condities, bijvoorbeeld zoals dit bewuste weekend op het strand van Rockanje. De veranderende wind kan je verrassen en in een gevaarlijke positie brengen.
  4. Voorkom onnodige zoekacties: Meld direct verloren surfmateriaal bij het Kustwachtcentrum, en geef aan dat je zelf in goede gezondheid bent. Meld dit direct bij bij het Kustwachtcentrum via +31 (0) 88 – 958 4000 of ccc@kustwacht.nl. Het labelen van je spullen helpt ook.

Laten we samen leren uit deze lessen en verspreid deze informatie met je mede-kiters. Zo voorkomen we incidenten door prevenite en maken we de sport hopelijk nog veiliger!

Draag je ons en deze informatie een warm hart toe? Een donatie helpt ons bij het uitvoeren van onze werkzaamheden, waaronder het onder de aandacht brengen van dit soort lokale veiligheidslessen uit indcidenten die wij meemaken!