bestuur@reddingsbrigaderockanje.nl 0181-401958 - Nood? 0900-0111
Zo zorg je er voor dat wij jou kunnen vinden als het er om spant
13 december 2020
0

Het komt meerdere keren per jaar voor; een (bijna) onvindbare vermiste kitesurfer in ons gebied. Dat dit zelfs met hulp vanuit de lucht een uitdaging blijft, kun je zien in onderstaand filmpje van dit voorjaar zien: Een kitesurfer nabij de slufter die zijn spullen had losgelaten en midden op zee dreef, waarna met hulp van het kustwachtvliegtuig de persoon uiteindelijk werd gevonden. Zijn redding? Een persoon op de kant die hem in problemen had zien komen en de hulpdiensten had ingeschakeld.

Maar na alleen de alarmering is de zaak nog niet gewonnen. We moeten je dan ook nog zien te vinden. Een paar weken later waren we om 00:00, in het pikke donker, nog op zoek naar een persoon verkerend in een soortgelijke situatie. Gelukkig is ook dit incident voor de betrokken persoon goed afgelopen:

Wat deze twee incidenten gemeen hadden? Beiden personen hadden hun kite volledig gereleased, en hadden geen middel tot hun beschikking om met de hulpdiensten te communiceren. In de rest van deze post geven we je tips om er voor te zorgen dat we je ultrasnel kunnen vinden, mocht jouw kite-sessie onverhoopt mis gaan.

Tip 1: Je felgekleurde kite van 11m2 is je grootste kans om gespot te worden.

We zien vaak dat mensen (uit paniek) hun kite volledig releasen om vervolgens terug naar de kant proberen te zwemmen. Wanneer dit zwemtochtje echter moeilijker blijkt te zijn dan aanvankelijk ingeschat, ben je echter vrijwel onzichtbaar. Een hoofd boven het water is nu eenmaal moeilijker te spotten dan 11 vierkante meter aan fel gekleurd oppervlak. Naast dit visuele aspect kan je kite dienen als “drijvend eiland” totdat wij er zijn, of kan je hem gebruiken om een self rescue uit te voeren. Wat ons betreft een win-win situatie ten opzichte van volledig releasen. Kortom; maak alleen je safety leash los als het écht niet anders kan omdat je acuut in gevaar wordt gebracht door je kite.

In het filmpje hieronder zie je hoe je jezelf kan redden door middel van de self-rescue techniek.

Tip 2: Draag opvallende kleren

Mocht je je kite toch hebben moeten releasen, dan is het in ieder geval aan te raden om opvallende kleding te dragen. Denk bijvoorbeeld aan een neon-kleur lycr rash-guard over je wetsuit of een opvallende neon helm / neopreen muts. Deze 3mm neopreen jacket heeft zelfs reflecterende strepen voor extra zichtbaarheid. Én je verkleint ook nog eens de kans op onderkoeling. Ideaal voor sessies in de winter / voorjaar.

Tip 3: Neem een communicatiemiddel mee om de hulpdiensten in te schakelen.

De meest zekere manier om gered te worden is om zelf de hulpdiensten in te kunnen schakelen, mocht je in problemen zijn. Zo ben je niet afhankelijk van buddy’s of personen aan de kant, die mogelijk niet eens zien dat jij in de problemen bent geraakt.

Onze tip is dan ook om in ieder geval je telefoon in een waterdichte zak mee te nemen (om je nek onder je pak). Mocht je jouw gloednieuwe telefoon van 800€ niet op het spel willen zetten, dan is een monkey-proof prepaid nokia van twee tientjes in een waterdichte zak de goedkoopste optie. De exacte gps-locatie doorgeven is dan wel een uitdaging, maar je hebt in ieder geval direct contact met de kustwacht, zodat je de hulpdiensten naar je toe kan dirigeren.

Als je écht safe wil zitten neem je een PLB (Personal Locator Beacon) mee. Dit is een noodbaken die bij activering de kustwacht direct op de hoogte stelt dat jij in nood bent.  Het is waterdicht, werkt met een druk op de knop en je locatie is meteen bekend bij de Kustwacht. Zo kan hulp direct aangestuurd worden richting je locatie. Je moet de PLB wel laten registreren bij het Agentschap Telecom. Het voordeel van een PLB ten opzichte van een mobiele telefoon is dat alarmering minder handelingen vergt die je in het water moet uitvoeren. Ook is er niet altijd bereik op het water. Daarnaast is je locatie met een telefoon niet meteen bekend en soms lastig om door te geven.

Tip 4: Neem een lampje of flare mee als je in de buurt van zonsondergang het water op gaat.

Helemaal lastig wordt het als de duisternis invalt. Als je lekker aan het surfen bent kan het opeens snel gaan als je in problemen raakt. En dan lig je daar, in het pikke donker.

Mocht je besluiten om binnen een uur van zonsondergang het water op te gaan, dan raden we je op z’n minst een lampje mee te nemen, of nog beter: (electronisch) noodvuurwerk. Zo wordt de kans groter dat we je snel terug vinden.

Het best is om uit voorzorg minimaal een uur voor zonsondergang je sessie te beëindigen. Het klinkt een beetje overdreven, maar het geeft je wel een veilige marge. Als je in problemen raakt kan het zo maar een half uur duren voordat de hulpdiensten gealarmeerd zijn, ze richting de reddingspost zijn gereden, de vaartuigen gelanceerd zijn, richting de laatst bekende plek gevaren zijn en jou gevonden hebben. Better be safe than sorry!

Tip 5: Markeer je spullen en koppel terug als je veilig bent

Het komt helaas veelvuldig voor dat we spullen op het water, of aan de kustlijn vinden, zonder contactgegevens. Een board kwijtraken kan uiteraard gebeuren, maar als we een kite zonder persoon aantreffen, dan gaan de alarmbellen bij ons af… Ligt er nog een persoon ergens in het water? Of is iedereen alweer veilig aan de kant?

Als je surfuitrusting (zeil, kite, board etc.) kwijtraakt op het water of op het strand: meld dit aan het Kustwachtcentrum via ccc@kustwacht.nl. Mocht je board of kite gevonden worden, dan kan dat een onnodige zoekactie voorkomen. Geef een duidelijke omschrijving (het liefst met foto) van je spullen, de locatie waar het verloren is en je contactgegevens (naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres) door. Mocht er gebeld worden en de omschrijving komen overeen, dan zal contact met je worden opgenomen.

Daarnaast is het van belang om surfmateriaal te voorzien van een naam en 06-nummer om de eigenaar ervan makkelijker te achterhalen. Zo kunnen we jou met je spullen herenigen én er zeker van zijn dat er niemand meer in het water ligt.

Tip 6: Steun ons!

Deze post bevat gesponsorde links. De commissie uit de aankopen die je via deze link doet komen ten goede van Reddingsbrigade Rockanje en steunen onze vereniging. Zo kunnen we jou redden! Ook kan je natuurlijk altijd een donatie maken! Bedankt!