bestuur@reddingsbrigaderockanje.nl 0181-401958 - Nood? 0900-0111

Strandinformatie

Toezicht Badstrand Rockanje

Reddingsbrigade Rockanje houdt tijdens openingstijden toezicht op het badstrand van Rockanje. De reddingspost bevindt zich op de Eerste Slag en is te herkennen aan "Reddingsbrigade" op de voorgevel.

Vanaf begin mei tot eind juni is onze post in de weekenden bemand. Dit geldt ook voor de maand september.  Gedurende de maanden juli en augustus is op de post dagelijks  van 9:30 tot 17:30  uur een strandploeg aanwezig om de veiligheid van de strandbezoekers in de gaten te houden. Waar nodig wordt hulp geboden. Buiten deze tijden is er een alarmploeg voor hulpverlening oproepbaar.

Voor EHBO kunt u tijdens openingstijden ook terecht bij Reddingsbrigade Rockanje. Dit kan bij onze strandpost op de Eerste Slag, of bij de EHBO post op het strandplein van de Tweede Slag.

 

Strandpost eerste slag

Vlaggen en signalen

Aanwijzingen waar u op moet letten

Rood: Niet zwemmen! Zeer gevaarlijk

Geeft ernstig gevaar aan. Wordt gehesen als de condities van het (zwem)water zeer gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden ten zeerste afgeraden.

Geel: Pas op met zwemmen! Gevaarlijk

Geeft gevaar aan. Wordt gehesen als de condities van het (zwem)water gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water wordt afgeraden. Zwemmers en baders moeten extra voorzichtig en waakzaam te zijn.

Oranje windzak: Pas op met zwemmen! Geen drijfmiddelen gebruiken

Geeft aan dat het onveilig is om met (opblaasbare) drijfmiddelen het water op te gaan. Wordt gehesen bij een aflandige wind.

Rood-geel: Zwemgebied onder toezicht van Lifeguards

Geeft een afgebakende zwemzone aan. Het gebied tussen deze vlaggen staat onder permanent toezicht van gekwalificeerde lifeguards. Zwemmen tussen de vlaggen is aanbevolen. Watersport is in dit gebied niet toegestaan.

Zwart-wit geblokt: Watersportgebied

Geeft een afgebakende watersportzone aan. Een gebied of grens van een gebied waar watersport bedreven wordt. Zwemmen wordt in dit gebied ten zeerste afgeraden.

Vraagtekenvlag: Kind gevonden

Geeft aan dat een er een kind is gevonden die haar/zijn ouders en/of verzorgers mist. De ouders/verzorgers worden verzocht zich direct bij de reddingspost te melden.

Tips van de Reddingsbrigade

Voor een veilig dagje strand

Ga alleen zwemmen op plaatsen waar dat is toegestaan en waar toezicht door de Reddingsbrigade (lifeguards) wordt gehouden.


Bedenk of u fit genoeg bent om te zwemmen of te watersporten .


Zwem nooit alleen. Zelfs de beste zwemmer kan in problemen raken, bijvoorbeeld door kramp.


Kun je niet zwemmen? Ga dan maximaal tot je knieën te water.


Alcohol en zwemmen gaan niet samen. Dit is levensgevaarlijk.


Gebruik geen drijvende voorwerpen bij aflandige wind.


Houd u aan de aangewezen zones voor diverse watersporten.


Graaf op het strand geen diepe kuilen (vanwege instortings- en verstikkingsgevaar).


Smeer je voldoende in tegen verbranding.


Wordt je gestoken door een kwal, ga dan langs de post van de Reddingsbrigade of spoel de plek met (zee)water.


 

 

 

 

 

 

Tips voor ouders

Veilig naar het strand met kleine kinderen

Het is misschien wel de meest vervelende, maar ook nog steeds veel voorkomende situatie op het strand. (Groot)ouders/verzorgers die hun (klein)kinderen uit het oog verloren zijn. Jaarlijks raken er duizenden kinderen zoek op het strand. Het is niet altijd duidelijk wie er meer schrikt: het kind of de zoekende achterblijvers. Hieronder een aantal tips voor een veilig dagje aan het water met kleine kinderen.

 

Houd kinderen altijd in de gaten zowel in het water als op het strand. Blijf in het water op een armlengte afstand van kleine kinderen.


 

 Doe uw kind een 06-polsbandje om met hun naam en uw telefoonnummer erop.  Deze zijn bij de Reddingsbrigade gratis af te halen.


 

 

Spreek een herkenbaar vast punt af, voor als jullie elkaar kwijt raken, bijvoorbeeld een strandtent of verdwaalpaal met herkenbare afbeelding.


 

Kind kwijt? Waarschuw direct de Reddingsbrigade, meld het bij een strandtent en begin met zoeken. Een verdwaald kind loopt meestal eerst met de zon in de rug weg. Meisjes met lange haren lopen vaak tegen de wind in.


 

Is uw kind terecht? Word niet boos op uw kind, maar wees blij het weer te zien en troost uw kind indien nodig.


 

Kitesurfers, watersporters en motorvaartuigen

Samen houden we het badstrand veilig

 

Ten alle tijden is het verboden om op het badstrand tussen de herkenbare gele betonning / bewaakte badzone / badstrand uw watersport uit te voeren.  Kitesurfers kunnen veilig en legaal het water in  links van de Eerste Slag of rechts van de Tweede Slag. Motorvaartuigen mogen ook niet binnen de betonning komen, ook niet om te ankeren of passagiers af te zetten. Doe dit er buiten. Dit gebied is ook te herkennen aan de zwart-wit geblokte vlaggen.

Meer informatie voor kitesurfers vind je hier.

Bron: APV Westvoorne Artikel 4:21, 4:22, 4:24 ( 12-2017)

Dieren op het strand

Wanneer zijn honden en paarden toegestaan?

 

Het is verboden gedurende het tijdvak van 1 april tot 1 oktober op het badstrand (tussen de strandpalen 12.000 en 13.300) met een rij-of trekdier te rijden en/of te bevinden of zich met een hond op het strand te bevinden tussen 08.00 en 18.00 uur.

Bron: APV Westvoorne Artikel 4:26 ( 12-2017)

Parkeren

Wanneer moet ik betaald parkeren?

Op de parkeerplaatsen op de Eerste en Tweede slag is het op bepaalde maanden in het jaar betaald parkeren. Meer informatie over het betaald parkeren zoals kosten en tijden kunt u vinden op deze website van Gemeente Westvoorne.

Nog vragen?

Mocht u nog een vraag hebben over het strand, dan kunt u ons altijd bereiken via social media.